Με ρώτησε ένας φίλος: Τι θα ψηφίσουμε τώρα Δημήτρη???
Του απάντησα δεν θα ξαναψηφίσω ποτέ άλλη φορά…..Παραξενεύτηκε…..Και άρχισα να του εξηγώ με υπομονή γιατί δεν θα ξαναψηφίσω…..ούτε στις βουλευτικές ούτε στις δημοτικές εκλογές…..
Τον ενημέρωσα για κάποιες σκέψεις που είχα γράψει πριν δυο ημέρες στο ιστότοπο,όπου εξηγούσα ότι το πρόβλημα στην χώρα μας δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό όπως και σε όλη την ανθρωπότητα…
Κάπως συμφώνησε..Συνέχισε όμως να μου λέει ότι σαν υπεύθυνος πολίτης με δημοκρατικές αρχές θα πρέπει να επιλέξω κάποιους γιατί η χώρα κινδυνεύει….
Τότε του απάντησα ότι εάνψηφίσω θα έλθω σε σύγκρουση με την συνείδησή μου….και με αυτά που μέχρι σήμερα έχω γράψει για την λειτουργία της πραγματικής Δημοκρατίας που γέννησε αυτός ο τόπος….
Στην συνέχεια του είπα ότι δεν θέλω να γίνω συνένοχος στο έγκλημα….του ευτελισμού και του εκφυλισμού της ήδη παρεκβατικής δημοκρατίας…Είναι θέμα προσωπικό ηθικής τάξεως και δεν θέλω οποιαδήποτε ανάμειξη.
Συνέχιζε την πίεση και του απάντησα…Υψίστη αρετή και ύψιστο αγαθό του ανθρώπου η Δημοκρατία….
Έμεινε για λίγο σκεπτικός και μου λέει, για συνέχισε τι θέλεις να πεις με τα παραπάνω….?
Θέλω να πω, ότι δημοκρατία σημαίνει ότι ο δήμος (ο λαός) άρχει και οι εκλεγμένοι και οι κληρωτοί πολίτες (άρχοντες) άρχουν για ένα χρόνο και μετά τέλος…. μετά συμμετέχουν μόνο στην εκκλησία του Δήμου….
Την ευθύνη για τον τόπο τους την αναλαμβάνουν οι πολίτες και όχι οι εκλεγμένοι ή οι κληρωτοί άρχοντες….αυτοί εκτελούν τις αποφάσεις της εκκλησίας του Δήμου….είναι άμεσα ανακλητοί και λογοδοτούν για οποιαδήποτε παρατυπία τους ή παρανομία τους…
Δικάζουν εντός 5 νθημέρου όλα τα εγκλήματα των πολιτών και δεν φυλακίζουν κανένα.
Από τα πρώτα βήματα ο πολίτης αποκτά δημοκρατική συνείδηση με την συμμετοχή του στην διαχείριση της εξουσίας και δεν περιμένει Σωτήρες…
Εάν βλέπει καμία ομοιότητα με την σημερινή μορφή της δημοκρατίας να μου πει…
Δεν μου απάντησε…..μου είπε μόνο αυτή την δημοκρατία έχουμε τώρα τι να κάνουμε…να την αλλάξουμε …?
Του απάντησα ότι για να αλλάξουμε την σημερινή μορφή της εκφυλισμένης δημοκρατίας πρέπει να μάθουμε πως λειτουργούσε η δημοκρατία στο τόπο που γεννήθηκε και μετά να την αλλάξουμε….
Του είπα ότι δεν εμπιστεύομαι πλέον την τύχη της χώρας μου σε κομματικούς ηγέτες που έχουν γίνει επαγγελματίες εργολάβοι ισόβιοι πολιτικοί. Το ήθος τους και οι αρετές τους μέχρι σήμερα σε όλο το κόσμο και όχι μόνο στην χώρα μου έχουν συσσωρεύσει δεινά και τίποτε άλλο….
Αυτή την δημοκρατία δεν θέλω άλλο να την υπερασπισθώ….Έφθασε ο έρημος λαός να ζητά την χούντα ….Εκεί φθάσαμε δυστυχώς….Και οι διανοούμενοι? που είναι οι διανοούμενοι?
Είμαστε δημοκρατικοί πολίτες με δημοκρατικές αρχές και αρετές? Είμαστε πολίτες που απολαμβάνουμε τα αγαθά της δημοκρατίας ή είμαστε πολίτες ανεύθυνοι και μεταλλαγμένοι?
Από πότε η δημοκρατία εμπιστεύεται τους αντιπροσώπους και αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς?
Αυτή την δημοκρατία που  επιλέγουμε και καλπονοθευτικά εκλέγουμε  Σωτήρες και Εθνάρχες για να με κυβερνήσουν σας την χαρίζω…
Η Δημοκρατία δεν είχε κόμματα και ιδεολογικούς -ΙΣΜΟΥΣ ….δεν είχε Συντάγματα και σωτήρες είχε υπεύθυνους πολίτες χωρίς κομματικές ταυτότητες…Αρχή τους ήταν η πλειοψηφία του λαού και δεν ζητούσαν ευθύνες από τρίτους για τις αποφάσεις που έπαιρναν..Είχαν με λίγα λόγια αρετές…..γιατί δημοκρατικός πολίτης σημαίνει πολίτης με αρετές και αξίες που υπερασπίζεται ο ίδιος τα δημόσια πράγματα και όχι οι αντιπρόσωποι…
Δεν θέλω άλλο διχασμό για να μας κυβερνούν οι ανεύθυνοι επαγγελματίες πολιτικοί που ρημάξαν την χώρα και κανένας δεν τιμωρήθηκε…Ψηφίστε τους εσείς…..Κάτι θα ξέρετε για να συνεχίζετε να τους ακολουθείτε με τόσο πάθος….Αιρετάς μεν τας αρχάς ολιγαρχικόν το πολίτευμα…Κληρωτάς δε τας αρχάς Δημοκρατικόν….Αριστοτέλης….
Ένας λαός δημοκρατικός δεν ψάχνει για σωτήρες αγωνίζεται για την δημοκρατία και την ισότιμη συμμετοχή του πολίτη στην διαχείριση της εξουσίας, που είναι υπόθεση όλων και όχι των ολίγων…
Για  αυτή την δημοκρατία θα αγωνισθώ…και όχι για σωτήρες…Κατάλαβες φίλε?

Πηγή

Pnyx 2

Διαβάστε επίσης:
✦ Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΝΥΞ
ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ